Köp Enok Grönlandspaddlel Start Enok Grönlandspaddel  > Kajak                 
                   Integrerad ekspets Enok Grönlandspaddel
Köp Enok Grönlandspaddel Standard+

Start
Att köpa & Frakt
Kontakt

Långfärdspaddel
Standardpaddel
Surfpaddel
Specialpaddel
Norsaq
Kajakhandtag
Ishacka

Utformning & Egenskaper
Skötsel
Varför grönlandspaddel
Paddelteknik
Kajak
Om Enok Grönlandspaddel
Liten träskola

Aktuellt

Om Kajaker och Grönlandspaddel


En grönlandspaddel passar till alla slags turkajaker, dvs havs-, skärgårds-, långfärds-, grönlandskajak eller vad man vill kalla dem för. Hur väl de passar för surfski och racingkajaker har jag ingen erfarenhet av. De går lika bra att använda till kajaker med roder som med skädda.

Kajakens betydelse när du skall välja längd och bredd på grönlandspaddeln gäller huvudsakligen kajakens bredd. En bred kajak kan kräva en aning längre paddel för att nå ordenligt i vattnet. Om du är lång med långa armar kan du förmodligen nå tillräckligt ändå och klara dig med en normallång paddel.

En annan kajakegenskap som kan inverka är dess hastighetspotential. Med en långsam kajak är det en fördel att gå ner en aning i paddelstorlek (längd eller bredd) och kompensera det högre motståndet. Med en lättdriven snabb kajak blir det istället möjligt att paddla energieffektivt även med en lite större paddel. Det betyder också att med en lätt kajak kan du ha en lite större paddel än med en tung fullpackad kajak.

Med en mycket kursstabil kajak kan det vara en nackdel att använda en alltför liten paddel, då den kräver kraftigare styrtag. Det gäller i princip både för skäddakajaker och roderkajaker, eftersom man använder styrtag även på en roderkajak. Med en lättsvängd kajak räcker även en liten paddel för att göra effektiva styrtag och man kan utnyttja den lilla paddelns fördelar.

Om du söker en kajak där du kan utnyttja grönlandspaddelns alla egenskaper, så finns det många på marknaden i olika prislägen. En prisvärd kajak som jag provat, med många positiva egenskaper för en grönlandspaddlare är Liker Easty 4.5 . Den är ritad av Björn Thomasson, och är en enklare och kortare variant av ideerna bakom Frej, som är en mycket uppskattad men också dyrare kajak. Easty 4.5 är visserligen ganska kort, men är ändå förvånansvärt lättdriven.Självklart för en kajak av Thomasson så är den mycket lättsvängd och lättrollad. Jag upplever den som en både trygg och lekfull kajak för både nybörjare och vana paddlare som de flesta har råd med. För mig är en sådan kajak som gjord för grönlandspaddel. Det är en skäddakajak, men förberedd för roder för den som önskar.


Kontaktuppgifter:

Dag Olsson Tegelmark

Tel        070-556 1963
Epost    info@dodesign.se

DagOls Design
Solövägen 28
185 41 Vaxholm


Enok Grönlandspaddel på facebook: Enokpaddel

Organisationsnummer 5901054055  Registrerard för moms.

Företagets andra webplatser:  www.dodesign.se


               Uppdaterad 2019-03-15