Köp Enok Grönlandspaddlel Start Enok Grönlandspaddel > Ishacka                 
                   Integrerad ekspets Enok Grönlandspaddel
Köp Enok Grönlandspaddel Standard+
Start
Att köpa & Frakt
Kontakt

Långfärdspaddel
Standardpaddel
Barnpaddel
Surfpaddel
Specialpaddel
Norsaq
Kajakhandtag
Ishacka

Utformning & Egenskaper
Skötsel
Varför grönlandspaddel
Paddelteknik
Kajak
Om Enok Grönlandspaddel
Liten träskola

Aktuellt:

* Tjäröfestivalen 2023

* Ny Barnpaddel

* Stockenträffen 2022

* Ny surfpaddel

* 100 % Sol-el

* Kajak-ishacka

* Kajakhandtag

Enok kajak-ishacka


- ishacka för paddling i isförhållanden-
Ishacka för vinterpaddling kajak, Enok Grönlandspaddel

Enok 
ishacka är en säkerhetsutrustning och ett hjälpmedel för paddling i isförhållanden. Med en bra utformad ishacka kan man ta sig fram mellan packade isflak eller upp på fast is på ett säkert och enkelt sätt. Skillnaden är många gånger att överhuvudtaget kunna ta sig ut till öppet vatten med kajaken, eller att behöva stanna i land. Eller i värsta fall att inte komma i land. När man paddlar vintertid i skärgård eller kust är risken stor att isen packat ihop sig  vid landstigningsplatsen och blivit omöjlig att ta sig in till. Med en eller ett par väl utformade ishackor är det oftast inga större problem.

I skärgården är det vanligt med blandade partier med öppet vatten, hel is eller partier med isflak på vintern. Invid land är det vanligt med fast is eller isflak, så för att ta sig ut till det öppna vattnet börjar paddelturen på isen. Där går det utmärkt att sätta sig i kajaken och göra sig färdig. Sen behöver man ta sig fram över isen, över iskanten och ner i vattnet. Att få ner fören i vattnet är enkelt. När den är i och aktern fortfarande på isen är kajaken mycket vinglig eftersom aktern är smal och spetsig nertill. Det gäller då att ha ordentlig fart så att man inte stannar i det läget med aktern på isen. Med isdubbar kan det gå bra, men med ishackor är det enklare och säkrare.
För att ta sig upp på isflak eller fast is gäller det också att ha rejält med fart. Kajaken måste komma upp så långt man själv är upp öven iskanten. Ett par isdubbar kan hjälpa den sista biten. Med ett par långa ishackor är det betydligt enklare och säkrare att dra sig upp. Ifall det ligger isflak framför kanten kan det vara nästan omöjligt att ta sig upp utan ishackor eftersom man då inte kan få hjälp av någon fart på kajaken.
Om isen bär kajaken och är slät nog, men kanske inte håller att gå på, är det ändå enkelt att dra sig fram med hjälp av ishackorna. Då kan man komma iland eller över en isbrygga till öppet vatten igen.
Det är också vanligt med hoppackade isflak i sund mellan öar där man vill ta sig fram för att nå vattnet på andra sidan. Isflak kan vara besvärliga att hantera med paddel

En ishacka utformad för kajakpaddling i isförhållanden skall var relativt lång, gärna 80-100 cm. Att nå en bit framför sittbrunnen är ofta nödvändigt för att kunna ta sig upp på isflak eller fast is. Att ta sig fram mellan isflak eller på fast is är också effektivare med en lång hacka.

Ishackan skall flyta. Att ta sig fram mellan isflak kan vara rätt besvärligt och ibland lägger man ifrån sig ishackan på kajaken. Nästa sekund kan den ligga i vattnet.

Dubben, eller spetsen, skall vara ganska kort, ungefär som en vanlig isdubb. En lång dubb ger sämre balans och fäste.

Hackan bör också ha en spets att skjuta ifrån med. Hackan fungerar då som en kort stav då man sitter i kajaken.

Ishackorna bör användas i par för effektivitet och säkerhet. Framför allt när man skall ta sig upp på en iskant. Jämför med att använda en isdubb för att ta upp ur en vak eller att använda två.

Enok kajak-ishacka:
Längd ca 80 cm
2 slipbara korta dubbar för bra balans och fäste
1 slipbar spets
Ordentligt och skönt handgrepp med stopp
Handtag utformat för att sticka in under gummicorden på kajaken
Inga vassa kanter som skadar kajaken
Flyter
Spetsskydd och dubbskydd
Lina för handled och säkring på kajak

Dubbar och spets i rostfritt stål
Skaft i svensk oljad gran
Huvud av aluminium & acetalplast
vikt ca 450 g

Pris:  Enok kajak-Ishacka 1200 kr
Frakt 100 kr

Köp

Kontaktuppgifter:

Dag Olsson Tegelmark

Tel        070-556 1963
Epost    info@dodesign.se

DagOls Design
Solövägen 28
185 41 Vaxholm


Enok Grönlandspaddel på facebook: Enokpaddel

Organisationsnummer 5901054055  Registrerard för moms.

Företagets andra webplatser:  www.dodesign.se


               Uppdaterad 2023-08-18